Yivli Minare Camii (Ulu Camii) , Antalya – Kaleiçinde ilk islami yapılarındandır. Camiye adını veren Yivli Minare, Türkiye Selçukluları Sultanı Birinci Alaeddin Keykubad zamanında (1220-1237) yapılan daha eski bir camiden adını almıştır. Eski bir Bizans Kilisesi iken Selçuk Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından (1219/38) bir minare eklenerek bu yapı camiye çevrilmiştir. Yivlerinden dolayı Yivli Minare adı verilen bu minarenin batısında Cami bulunmaktadır.
Kare Zemin üzerine kuruludur. Yarım küre şeklinde 6 adet kubbe ile örtülüdür. 1372 yılında Balaban Tavşi’ye yaptırılmıştır. Kürsü bölümü taştan, sekiz dilimli, yarım silindir şeklindeki gövdesi tuğladan yapılmıştır. Kaidesi kesme taştandır. . Üst minare bölümü tuğladır ve açık mavi renkte dört köşe taşlarla mozaik tarzında süslenmiştir. Minare gövdesi, aralarında firuze çiniler bulunan kırmızı tuğlalarla süslüdür. 8 Yivlidir. Minarenin yüksekliği 38 metredir ve 90 basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır.
Antalya Şehir Merkezinde olduğundan kentin simgesi olarak görülmektedir. Minare 1955 ve 2010 yıllarında restore edilmiştir. Bu Eser günümüzde ibadete kapatılarak müze haline getirilmiş ve Antalya Etnografya Müzesi’ne ve elbise, mutfak aletleri, işlemeler, duvar halıları, dokuma tezgâhları, çoraplar, torbalar, kilimler, süs eşyaları ve göçebe çadırlarından oluşan geniş koleksiyonun bulunduğu bir güzel sanatlar galerisi olarak hizmet vermektedir.
Adres: Selçuk Mahallesi Yivli Minare Camii (Ulu Camii), Antalya, Türkiye