Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Yahya Efendi ve Hazreti Yuşa (a.s) ile birlikte boğazı koruyan 4 büyük manevi değerlerden birisi olarak kabul edilen “Telli Baba Türbesi” hakkında merak edilenleri bu yazımızda kaleme aldık.
Telli Baba Kimdir?
Hakkında çok fazla bilgi bulunmamakla birlikte çeşitli kaynaklarda ismi “Abdullah” olarak bildirilmektedir. Bazı rivayetlere göre de Fatih Sultan Mehmet Han ile birlikte İstanbul’un fethine gelerek orduya imamlık etmesinden dolayı “İmam Abdullah Efendi” olarak bilinmektedir. Kadirî Tarikatı şeyhlerindendir. Medrese tahsili görmüş ve aynı zamanda dönemin önemli velilerinden feyiz alarak yetişmiştir. Telli Baba, Güzel ahlakı ve Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in sünnetine bağlılığı ile çevresinde de çok sevilen ve saygı gören bir kişiydi. İnsanlar arasında hiçbir zaman din ve mezhep farkı gözetmemiş olup çevresinde bulunan ve ziyaretine gelenleri hak dine davet etmiştir.
“Telli Baba” İsmi Nereden Geliyor?
İsim hakkında çok farklı rivayetler bulunmaktadır. En bilineni ve burada görev yapan kişilerin anlattığı Telli Baba’nın yaşadığı dönemde Sarıyer civarında çok sayıda Rum ikamet etmekteydi. Bu Rumları Müslümanlığa davet eden ve Müslüman olan erkeleri ve kızları telli duvaklı gelin yapan bu zat-ı şerife halk arasında “Telli Baba” denilmeye başlanmıştı.
Bir diğer rivayet Kadirî Tarikatı’na bağlı olan Telli Baba sarığına bir gelin teli takıyordu. Bu sebeple kendisine müritleri ve halk arasında “Telli Baba” denilmeye başlanmıştı. Bu anlatmış olduğumuz rivayet üzerine Türbeye daha çok “kısmet arayanların” gittiği gözlenmektedir.
Telli Baba Türbesi Nasıl Ortaya Çıktı?
Ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak halk arasında ortaya çıkarılmasıyla ilgili bir inanış hakim. Buna inanışa göre bir gece hasta bir kızın rüyasına giren Telli Baba kıza kendisinin mezarının yerini tarif ediyor. Bu genç kız türbeyi ziyaret ederek hastalığından kurtulur. Sonrasında gerekli yerlere müracaat ederek Türbenin ortaya çıkarılmasına ve ziyarete açılmasına vesile olur.
Telli Baba Türbesi Özellikleri
Diğer gördüğümüz türbelere göre farklı bir yapıya sahiptir. Girişi küçük dar bir kapıdan yapılmaktadır. İçeride bir sanduka ve namaz kılınabilecek küçük bir oda bulunmaktadır. Bu odada Boğaz’a açılan küçük bir cam bulunmaktadır.
Telli Baba Türbesi Resimleri
Telli Baba Türbesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Rumeli Kavağı Mahallesi, Liman Caddesi – Sarıyer / İSTANBUL
Ulaşım: Telli Baba Türbesi Sarıyer’in Rumeli Kavağı mahallesindedir.
Metro ile ulaşmak isteyenler; Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacı Osman durağında geldikten sonra 25A Hat numaralı otobüse binip Liman Caddesi Telli Baba durağında inerek ziyaret edebilirler.
Metrobüs ile ulaşmak isteyenler; Zincirlikuyu istasyonuna geldikten sonra Yenikapı-Hacıosman metro hattına aktarma yapmalıdırlar. Hacı Osman durağında geldikten sonra 25A Hat numaralı otobüse binip Liman Caddesi Telli Baba durağında inerek ziyaret edebilirler.
Minibüs ile ulaşmak isteyenler; Sarıyer’den Liman Caddesi istikametine giden minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Özel araç ile ulaşım isteyenler; Sarıyer sahili boyunca Liman Caddesi yönünde devam ederek kolayca ulaşım sağlayabilirler.