Taksim Camii, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Taksim Meydanında yer alan bir camidir. 28 Mayıs 2021 Cuma günü Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açılmış ve açılış merasimi öncesi Taksim Meydanı’na gülsuyu sıkılmıştır. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma hutbesini okumuş, ardından cuma namazını kıldırmıştır.
Caminin yapılması için yıllar öncesinden hazırlıklar yapılsa da Temeli 17 Şubat 2017 tarihinde atılmıştır. 1994 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Taksim Meydanına Cami yapılacağını gündeme getirmiştir. 1994 sonrasında yapılması planan alanın Kentsel koruma alanı olduğu ve cami yapılacak kadar büyük olmadığı anlaşılmış ve sonraki yıllarda imar planı hazırlanmıştır.
Taksim Camii inşaatı ile ilgili bir çok proje yapılmıştır. Bu projelerin başında Ahmet Vefik Alp’in tasarladığı Taksim Cumhuriyet Camisi ve Dinler Müzesi projesi gelmektedir. Bu proje 2012 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği (International Union of Architects) Ödülü’nü kazanmıştır. Taksim Camimin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın yaptığı cami projesi İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulmuş, ve 19 Ocak 2017 tarihinde kuruldan ada pafta parsel numarası ile kabul edilmiştir.
Taksim Cami, 3 katlı olarak planlanmıştır. Kubbe ve mahyası, Caminin yakınlarında yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Kilisesi’nin yükseklikleri dikkate alınarak inşa edilmiştir. Kubbe yüksekliği 9,6 metre olup, mahyası 30,3 metredir. Kapasitesi 4000 kişidir. Mihrabın üstüne Hattat Davut Bektaş’ın Esma-ül Hüsna‘yı yazmıştır. Kadınların ibadetleri içinde ayrı bir alan ayrılmıştır. Yaklaşık 2950 metrekarelik alan namaz için ayrılmıştır. Caminin bodrum ve zemin katlarında kütüphane, sergi salonu ve aşevi yapılmıştır.
Caminin 3 katlı otoparkı yaklaşık 150 – 170 araç kapasitesine sahiptir. İstanbul, Taksim meydanında yer alan camiye İstanbul Metrosu, Deniz yolu ve toplu taşıma ile ulaşılabilir.