Sabancı Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii, Adana Seyhan nehri kenarında 1998 yılında hizmete açılmıştur. 1988 yılında devlet töreni ile temeli atılmış, Türkiyenin en büyük camisidir. Caminin yapımında Adana halkının erkeklerinin yüzüklerini, kadınlarının ise kulaklarındaki küpelerini cami yapımına bağışladığı ve bu şekilde yapının % 50’sinin yapıldığı söylenir. Hacı Sabancı kalan % 50’nin yapımında etkili olmuş ve vefatından sonra Sabancı ailesi (Sabancı Vakfı) Caminin yapımını tamamlamıştır.

Sabancı Merkez Cami’nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı’na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü’ne devredilmiştir. 6 minareli, 16 şerefeli, 32 metre çapında ana kubbesi ile Türkiye’nin en büyük kubbesi olma özelliğine sahip camidir. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Sabancı Merkez Cami toplam 52.600 metrekare alan üzerinde kurulu olup, 6.600 metrekare kapalı alana sahiptir. Cami yaklaşık 28.500 kişiye ibadet imkanı sağlamaktadır.

4 yarım kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi 4 kitap, 4 halife ve 4 mezhebe, İslam’ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çapındaki ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed’(sav)in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 4 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.Cami, 4 ders odası, 10 itikaf odası, imam ve müezzin odaları, sohbet odaları ve şadırvan ile her türlü imkana sahiptir.

Camide bulunan hat eserleri Hattat Hüseyin Kutlu, nakış eserleri ve çinilerin desenleri, Mimar Nakkaş M. Semih İrteş, Ahşap kapılar kündekari Ahmet Yılçay Usta, vitraylar Abdulkadir Aydın, mukarnas işleri Ali Turan Usta ve Mihrap, minber, kürsü, taç kapı ve diğer kapılar mermer olup Nihat Kartal Usta tarafından yapılmıştır. Cami çinileri, klasik İznik çinisi tekniğinde ve Kıble cephesinde bulunan dört adet pano, dünyanın en büyük cami panolarıdır.

Camide asansörlü minareye konan ve Aselsan tarafından sağlanan merkezi telsiz yayını ile 60 kilometre çaplı bir daire içinde kalan 275 adet camiye merkezi yayın sistemi ile vaaz yayını yapılabilmektedir.Camide araştırmacılara ve halka hizmet vermek için klasik ve dijital bir kütüphane de bulunmaktadır.Sebil Çeşmesi’nden özel dini günlerde bal şerbeti sunulmaktadır.

 

Adres :  Sabancı Merkez Camii, Seyhan, 01120 Reşatbey, Adana, Türkiye

Puan Verin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.