Mevlana Türbesi, Konya Merkezde Mevlana’nın dergâhı olarak bilinen alanda bulunmaktadır. Mevlana Türbesi ya da Mevlana Müzesi olarak bilinir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe’si) olarak da bilinir. Müzenin toplam alanı yaklaşık 18.000 m²dir. Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi iken bu bahçe, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye edilmiştir. 1274 yılında Mevlana için yapılan Türbe 4 tane kalın sütun fil ayağının üzerine inşa edilmiştir. Günümüze kadar yapıda değişiklikler olmuştur. Türbe Mevlana’nın ölümünden sonra yapılmıştır. Osmanlı hanedanının bir bölümünün Mevlevi tarikatından olması sebebiyle Türbenin, bakımı sürekli yapılmış ve korunmuştur.
Müze içinde Selçuklu döneminden eserleri el yazması Kuran-ı Kerim’ler, dergah eşyaları ve dervişlerin balmumu heykelleri de bulunmaktadır. Değerli elyazmalarının dışında bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo’nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan kürede müzede bulunmaktadır.
Mevlana Hakkında;
Mevlana Horasan’ın Belh Şehrinde doğmuştur. Asıl adı Muhammed olan Mevlana’nın bilinen adı Mevlana Celaleddin-i Rumi’dir. Babası çağın büyük bilgilerin Sultanı olarak bilinen Sultanu’l ulama Bahattin Velet , Annesi ise Harzemşahlar hanedanından prenses Mümine Hatun’dur.
On sekiz yaşında iken Babası Mevlana’yı Karaman’da Semerkandlı Hace Şerafettin’in kızı Gevher Hatun ile evlendirmiştir. İki erkek çocuğu olmuştur. Büyük oğlu Sultan Veled, küçük oğlu Alaeddin’dir. Alaeddin, Mevlana hayatta iken 1262 yılında vefat etmiştir. Mevlana eşi Gevher Hatun’un vefatından sonra Konya’da Kerra Hatun’la evlenmiştir. Bu evlilikten de iki çocuğu olmuştur. Erkek olan Muzafferüddin Alim Çelebi , kız olan Melike Hatun’dur.
Mevlana, ilk eğitimi Fen ve din ilmini babasından almıştır. Babasının vefatı üzerine, eğitimini Seyyit Burhanettin Tirmizi’nin yanında sürdürmüş, Tasavvuf ilmini öğrenmiştir. Mevlana’nın en önemli alimi ise Şemsi Tebziri’dir.
Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etmiştir. Mevlana’nın cenaze namazını vasiyeti üzerine Sadrettin Konevi kıldıracakmış, Fakat Sadreddin Konevi Mevlâna’yı kaybetmeye dayanamayıp cenazede bayılmış. Bunun üzerine Mevlâna’nın cenaze namazını Kadı Siraceddin kıldırmıştır.
Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul edilir ve düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen “Şeb-i Arûs” denir. Dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet etmiştir.
“Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir”
Mevlana’nın Yedi Öğüdü
1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
7. YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL.
Mevlana Müzesi’ne Nasıl Gidilir ?
Konya’da tabelalar sizi Merkeze yönlendirecek ve merkezdeki tabelaları takip ederek de de müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.