7 bin kişilik kapasitesi ile Ankara’nın en büyük camilerinden biri olarak inşa edilen Melike Hatun Camii, Ulus’un İtfaiye meydanında yer alır. Ekim 2017’de yapımı tamamlanan cami, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden taşıdığı izleri ile farklı bir kompozisyona sahip şekilde inşa edildi. 27 Ekim 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır. Caminin en alt katında otopark, üzerinde konferans salonu ve fuar alanı yer alır.
Melike Hatun kimdir?
Melike Hatun’a Sultan Hatun da denilmektedir. Melike Hatun’un kabri şerifleri Ankara’nın taşçılar sokağında yer alır. Anadolu Selçuklu döneminde Ankara’da yaşayan ve bu kente birçok eser kazandıran Melike Hatun, varlıklı bir ailenin kız çocuğu olarak kendisini vakıf hizmetlerine adayan biriydi. Melike Hatun Camii de onun adına Ankara’ya kazandırılan ve bir vefa eseri olarak isimlendirilen çalışmadır. Ankara’daki tarihi Eynebey hamamının yapımında emekleri geçen Melike Hatun tasavvufi bir ekole sahip, kendini hayra adayan ve kendisine ait vakıf arazisinde metfun bulunan, dönemin önemli kadın kişiliklerinden birisidir.
Melike Hatun Camii hakkında bilgiler
Caminin ana kubbesi üzerinde yer alan ve her İslam aleminin ortak sembolünü ifade eden alemin yüksekliği 8 metre kadardır ve bakırdan tasarlanmıştır. 72 metrelik 4 minareye sahip caminin kubbe yüksekliği 43, çapı da 27 metre kadardır. Minarelerin yapımında kullanılan malzemeler ise tamamen özeldir ve Marmara taşı olarak isimlendirilir.
Camide kündekari denilen ve daha çok Selçuklu dönemine ait camilerde tercih edilen çivisiz işlemlerle ahşap kapı veya daha farklı oymalara yer verilmiştir. Giriş kapıların üzerinde ise altın varak, fildişi ve sedef oyma gibi işlemeler yer alır. Caminin tam ortasında ufak bir süs havuzu vardır. Selçuklu ve bilhassa da Osmanlı cami mimarisinin önemli süslerinden biri olan havuzlar Melike Hatun camiinde de tercih edilmiştir.
Melike Hatun Camii nerededir?
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan İtfaiye meydanındaki cami merkezi bir konumda yer alır. Keçiören ve Ulus gibi ilçelerden tek vasıta ile ulaşılabilecek cami, geniş itfaiyeciler meydanını estetik bir zarafet sunmuştur.
Adres: Anafartalar Mahallesi Altındağ/Ankara