Türbe, islâm coğrafyasında yaşayıp tanınan şahsiyetlerin ölümlerinden sonra defnedildikleri mezar anıtlarına verilen isimdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hadis-i Şerifine layık görülen İstanbul gibi tarihi bir şehirde de çok sayıda türbe olduğu bilinmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi sitesinde yer alan listeye göre İstanbul Türbeleri 120 tanedir. Elbette ki bütün türbeleri bir yazıda ele almak mümkün olmayacağı için bu yazımızda sadece en çok bilinen ve ziyaret edilen türbelerden bahsedeceğiz.
İstanbul Türbeleri Hakkında En Çok Merak Edilenler
İstanbul’un En Çok Ziyaret Edilen Türbesi
Toplum ve devlet hayatımızda oldukça önemli bir yer tutan, İstanbul’un fethi sırasında şehit olan Eyüp Sultan Hazretleri Türbesi (Ebu Eyyüb el-Ensari Türbesi) günümüzde en çok ziyaret edilen türbe olarak bilinmektedir. Konum.
Boğazın Manevi Bekçileri
Boğaz’ın girişinde ve çıkışında bulunan Yahya Efendi, Telli Baba, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Etiketleri virgül ile Eyüp Sultan Hazretleri Türbesi ve Hz. Yuşa türbelerinin Boğaz’ın manevi koruyucu olduğuna inanılıyor.
Padişah Türbeleri
Çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi, 8 yıllık Padişahlık döneminde 2.375.000 kilometre karelik toprağı 2.5 kat arttırıp 6.557.000 kilometreye çıkaran Yavuz Sultan Selim Han Türbesi ve çoğu tarihçiye göre Osmanlı Devleti’nin yıkılışını 30 yıl geciktiren Abdülhamid Han Türbesi en çok bilinen Osmanlı Padişahı türbeleridir.
En Meşhur ve En Çok Ziyaret Edilen İstanbul Türbeleri
Oruç Baba Türbesi: Dileklerinin bir yıl içerisinde kabul olacağını düşünen ziyaretçiler özellikle Ramazan Ayı’nın ilk günü buraya akın ederler.
Tezveren Dede Türbesi: Kitabesinde Fatih Sultan Mehmet Han’ın ordusunda görevli bir eren olduğu yazmaktadır.
Merkez Efendi Türbesi: Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Hatun’un hastalığını iyileştirmek için hazırladığı mesir macunu Merkez Efendi’nin buluşudur. Dilek dilemek isteyenlerin ziyaret ettiği türbelerden birisidir.
Sümbül Efendi Türbesi: Merkez Efendi’nin de kayınpederi ve hocası olan Sümbül Efendi, adını sümbülleri çok sevdiği ve sarığının kenarına taktığı sümbülden alır.
Helvacı Baba Türbesi: Özelikle Cuma günleri dilek dilemek için çok sayıda ziyaretçisi bulunur.
Mehmet Emin Tokadi Hazretleri Türbesi: Tanıyıp sevenler, kabrini ziyaret ederek kendisinden feyz almakta ve muratlarına kavuşmaktadırlar.
Zuhurat Baba Türbesi: Fetih sırasında Bizans’ın zehirlediği su kuyularının oluşturduğu susuzluğa karşı ortaya çıkan ve sırtında su kırbası, elinde su tasları ile ortaya çıktığı ve bitmeyen bir suyu dağıttığı rivayet edilir.
Laleli Baba Türbesi: Laleli Baba Hazretleri İstanbul’a damgasını vuran büyük velilerdendir.
İstanbul’da en çok ziyaretçisi olan türbeler olarak bilinmektedirler.