Gaziantep Ulu Camii’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Osmanlı öncesi Memluklar dönemine ait olduğu söylenmektedir. Günümüze ulaşan en eski tamir kitabesinde, caminin 1388 yılında Abdullah oğlu Hacı Halil Efendi tarafından onarıldığı yazmaktadır ve onarımlara ait 11 adet daha kitabe bulunmaktadır. Yapıda geçmişten günümüze onarım yapılmasına rağmen, ilk halini korumaktadır. Cami Gaziantep, Kilis’in en eski camisi ünvanına sahiptir.
Camide, Eski döneme ait , döneminin anlayışına uygun olarak içe dönük bir düzenleme tarzı vardır. Anıtsal olmaktan çok yoğun kent dokusu içinde ferah bir yaşam alanı yaratma anlayışı egemendir. Dar sokaklardan ulaşılan ve dışarıdan algılanmayan geniş cami avlusu şaşırtıcı bir genişlik duygusu verir.
Caminin harim bölümü avlu boyunca kıbleye paralel uzanan iki bölümlü dar uzun enine dikdörtgen planlıdır. Mihrap önünde tek yüksek bir kubbe vardır. Geri kalan mekânlar çapraz tonozlarla örtülüdür. Avlunun diğer kenarlarında ise odalar dizilidir. 1709 yılında geçirdiği onarımın ardından, 1824 yılında meydana gelen depremde zarar gören minarenin peteği ve külâhı tekrar onarılmıştır.
Adres: Ulu Cami, Şahinbey, 27500 Alleben, Gaziantep, Türkiye