Gazi Kara Ahmet Paşa Camii, İstanbul Topkapı’da ve İstanbul’un yedinci tepesi üzerinde bulunmaktadır. Cami adını Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Kara Ahmet Paşa’dan almaktadır. Kara Ahmet Paşa Mimar Sinan’a 1554 yılında caminin inşaşını başlatımıştır. Camide sıbyan mektebi, medrese, sebil ve çeşme bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa’yı boğdurarak öldürtmesi sonuncunda Rüstem Paşa veziriazamlıktan azledilir. Sadrazamlıktan azledilmeyi içine sindiremeyen Rüstem Paşa fırsat kollamaktadır. Yeni sadrazam Kara Ahmet Paşa olmuştur. Kara Ahmet Paşa yaptırdığı camiyi göremeden, Mısır halkını ağır vergiye mahkum ettiği, Düzme Mustafa vakasında parmağı olduğunu iddia edildiğinden 29 Eylül 1555’de boğdurularak öldürülmüştür.
Kara Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra yapımına bir süre ara verilen camii, medrese, türbe ve sıbyan mektebi ile birlikte 7 yılda tamamlanmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan camii, 17. ve 18.yüzyılların sonlarında onarım görmüştür. Kesme Taştan yapılmış camide Kubbe, altı ayak üstüne oturtulmuştur. Dört bir yanında yarım kubbeler yer almakta, Kemerler de altı büyük fil ayağına oturtulmuştur. Üç yanında galeriler vardır. İç mekânın oranları kusursuzdur. Ayrıca bütün bu mekan son derece güzel kalem işleriyle süslenmiştir. Müezzin mahfillerinin altındaki tahta tavanlar ile cami İstanbul’da tektir
Medrese ile çevrili avlunun ardından beş büyük kubbe ile örtülü, cami sınırından taşan son cemaat yeri bulunmaktadır. Cami kapısı kırmızı-beyaz geçmeli ve mermerden yapılmıştır. Mihrap duvarında alt pencerelerin alınlıkları ve dolap alınlıkları çini süslemelidir. .Ana kubbeye açılan 18 pencere ile yapının hem ağırlığı hafifletilmiş ve hem de bol ışıkla aydınlatılmıştır. Minber dantel gibi bir oyma tekniği ile işlenmiştir. Vaaz kürsüsü, cümle kapısı ve pencerelerin ahşap kanatları 16.yy’ın geçmeli ahşap işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Minare de kesme taştandır.
Caminin avlusu çok geniş olup, iki kapısı bulunmaktadır. Külliye binalarından çatı örtülü ve dikdörtgen biçiminde sıbyan mektebi günümüzde Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı’nın hizmetindedir. Hemen yanında Kara Ahmet Paşa’nın çift kubbeli altıgen türbesi bulunur. Daha önce türbenin etrafını çeviren haziredeki bütün mezar taşları kaldırılmış, hazirede yalnız bir –iki mezar taşı ile Ahmet Paşa’nın eşi ve Yavuz Sultan Selim’in kızı Fatma Sultan’ın mezarı kalmıştır.
Adres: Fatmasultan Mah. Un Değirmeni Sok. Aksaray, Fatih, İstanbul