Ayasofya Dünya mirası açısından oldukça önemli olan eserin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İstanbul’un tarihi adasında bulunan eser I.Jüstinyen tarafından 532 senesinde yaptırıldı. Adı Hagia Sophia’dır.1453 senesine kadar Hıristiyan mabedi olarak kullanıldı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 senesinde İstanbul’u almasıyla beraber camiye dönüştürüldü. 1453 senesinden 1935 senesine kadar cami olarak Müslümanların hizmetinde bulunan cami, yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi. Bugünde müze olarak kullanılmaktadır. Ancak caminin bir kısmında mescit yeri vardır. Burada namaz kılınabilmektedir.
Ayasofya Hakkında Genel Bilgiler
Fatih Sultan Mehmet Han, bin senden fazla Hıristiyan mabedi olarak kullanılan Ayasofya’yı, fetih hakkı olarak Camiye çevirmiştir. Şehrin en merkezi yerinde Hıristiyan mabedi değil, Müslüman mabedi görme hissiyatının bir tezahürü olarak verilen talimat üzerine kilise çok kısa sürede cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han, kilise içerisinde tarihsel değeri bulunan mozaiklerin çıkarılmasına müsaade etmemiştir. Yalnızca camide olması uygun bulunmayan resimli mozaiklerin sökülmesini istemiştir.
Çok eski yapı Ayasofya mimarisinde Bizans’ında izleri bulunur. Ortasındaki büyük kubbe, Bizans mimari yapısının en büyük nişanelerinden birisidir. Bizans döneminde dünyanın en büyük katedrali olarak bilinmektedir. Ancak daha sonra İspanya’da daha büyük bir katedral yapılmıştır ve bu unvanı kaybetmiştir. Yine de en eski katedral olarak anılmaktadır. Müslümanlar açısından büyük bir öneme sahip olduğu gibi, Hıristiyan dünyası açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple yeniden camiye çevrilmesiyle ilgili çalışmalar bazı çekincelerden dolayı yapılamamaktadır.
Ayasofya camisine ilk minare Fatih Sultan zamanında yapıldı. Ancak bu işin çok hızlı gerçekleşmesi için tuğladan bir minare inşa edildi. Daha sonra II.Beyazıt tarafından ikinci minare yapıldı. Diğer minare de tahkim edilerek güçlendirildi. Asıl sağlamlaştırma işlemleri dünyanın ilk deprem uzmanı olarak da bilinen ve mimari eserleriyle tanınmış Mimar Sinan tarafından yapıldı. Depreme karşı dayanıklı olması için II.Selim tarafından Mimar Sinan’a verilen talimatla istinatlar yapılmıştır. Mimar Sinan tarafından temelleri güçlendirilen Ayasofya, bugüne kadar ayakta kalarak gelmiştir.
Ayasofya Müzesi Ziyaret Saatleri Ve Ücreti
Ayasofya pazartesi hariç olmak üzere her gün açıktır. 09-17 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze kartı bulunan kişiler bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz ziyaret edebilirler. Olmayan kişiler için ücret tam 10, öğrenci ise 7,5 liradır.
Ayasofya Müzesine Nasıl Giderim?
Müze Fatih Sultanahmet Camii karşısındadır. Eminönü tarafından trene binerek Sultanahmet camisinde inilmesi halinde Ayasofya müzesine ulaşmak mümkündür. Tren yolu boyunca yürüyerek de müzeye 10 dakika da varılabilir.
Adres: Sultanahmet Mh., Ayasofya Meydanı, Fatih/İstanbul